Evenementen en organisaties

« Back to Home

Activiteiten mensen met een beperking.

Gepost op

Mensen met een beperking hebben er meer moeite mee om de wereld te begrijpen. Dagelijks komt er veel informatie op ze af wat ze maar moeilijk kunnen verwerken. Aan de hand van verschillende activiteiten kunnen ze beter informatie opnemen en contact maken. Mensen met een beperking vinden het vaak fijn om leuke activiteiten te doen. Deze activiteiten moeten voor deze doelgroep aangepast worden omdat ze licht, matig of ernstig worden belemmert in hun zelfstandig functioneren. De activiteiten moeten afgestemd op het individu.


Voorbeelden van diverse activiteiten

Activiteiten voor mensen met een beperking zijn onder te verdelen in: taakgerichte activiteiten; sociaal gerichte activiteiten; bewegingsgerichte activiteiten; belevingsgerichte activiteiten. De activiteiten voor mensen met een beperking zijn gericht op het stimuleren van de zintuig prikkeling. En dan valt te denken aan: ruiken, proeven, kijken, voelen en horen.
Sport: alle beweging is goed. Daarom ook voor mensen met een beperking is sport ook een goede activiteit. Met een bal rollen of overgooien kan een mogelijkheid zijn. Maar iedere activiteit moet afgestemd zijn, omdat de beperkingen niet allemaal hetzelfde zijn.
Muziek: mensen met een beperking reageren vaak sterk op muziek. Bewegen op muziek of indien mogelijk, dansen is een goede activiteit. Of er alleen naar luisteren geeft vaak rust.
Beeldende kunst: met klei en hout kunnen mensen met een beperking iets creëren. Het moet natuurlijk wel afgestemd worden op het individu. 

Helpen in de huishouding kan ook als een activiteit gezien worden. Ze zullen dan taken gaan leren die met het huishouding te maken heeft. Onder begeleiding kunnen mensen met een beperking leren om taken uit te voeren in hun eigen kamer, gezamenlijke huiskamer of kantine. Deze simpele taken worden vaak goed gewaardeerd en voor mensen met een beperking zijn deze taken een stukje onafhankelijkheid. 


Voordelen van de activiteiten

De kans op sociaal isolement is bij mensen met een beperking groot. Omdat deze mensen vaak alleen maar hulpverleners zien. Sociaal isolement dient dan ook vroegtijdig opgemerkt te worden. Daarom hebben deze groep mensen veel aan sociale activiteiten, natuurlijk moeten deze activiteiten wel afgestemd worden op het individu. Omdat geen enkele beperking gelijk is, zoals ook geen mensen gelijk is.  Voor deze groep mensen betekend een activiteit meer dan dat we doen vermoeden. Het word een soort van veilige haven voor ze. De mensen kijken er naar uit en het geeft een soort van verrijking van het leven. Het geeft ze een soort van onafhankelijkheid. Wat vanzelfsprekend is voor u, is het vaak niet voor mensen met een beperking.

Kijk op de site van LeekerweideGroep voor de mogelijkheden van vrijetijdsbesteding voor mensen met een beperking woonachtig in Noord-Holland.


Delen